Değerler Eğitimi

b.     Her Sınıfa  Değer Uygulaması

c.      Velilere Yönelik Etkinlikler

1.      Okul Düzeyindeki Faaliyetler

Okul Proje Ekibi projenin okul düzeyinde yönetim ve organizasyonundan sorumlu olacaktır.  Okullarımızda 2010/53 sayılı genelge ekinde belirtilen etkinlik örnekleri aktif olarak uygulanacaktır. İlgili genelgedeki ilke ve etkinliklere ek ve destekleyici olarak aşağıdaki faaliyetler planlanmıştır:

a.    Her Ay Bir Değer Uygulaması

Bu faaliyet alanı kapsamında,  her ay bir değer öne çıkartılarak, o değerle ilgili olarak yoğun etkinlikler yapılacaktır.

Bu değerlerin çocuklara kazandırılabilmesi için, her ay ilgili değere yönelik olarak;

-         örnek kişilleri tanıtmak ve bu kişilerden yaşanmış hikayeler paylaşmak,

-         kitap tanıtımları yapmak,

-         panolara güzel sözler asmak,

-         seminer ve konferanslar düzenlemek,

-         sınıf içi etkinliklerde bu değerleri öne çıkarmak,

-         okul ve okul çevresi düzeyinde çocukların bu değerle ilgili saha araştırmaları yapmalarını sağlamak,

-         örnek olay incelemeleri yapmak,

-         problemli durumların çocuklar tarafından belirlenmesi ve yine çocuklar tarafından bu sorunlara ilişkin çözüm stratejileri geliştirilmesi,

-         ilgili değerlerle ilgili performans ödevleri verilmesi,

Vb. çalışmalarla, bu değerlerin okul gündeminde yoğun biçimde yer almasını sağlayarak çocuklarımızın bilinçaltlarına yerleşmelerine katkı sağlanmalıdır.

Bunlara ilave olarak; okullarımızın seçilen değeri destekleyecek aşağıdaki çalışmaları yapması gerekmektedir;

-         Okulu dikkatleri konu üzerinde yoğunlaştıracak görsel malzemelerle donatılması

-         Okulda ders çalışma ortamları olarak faaliyette bulunan kulüp ve eğitsel kollara etkinlik önerileri hazırlanması ve bunların uygulanmasına liderlik edilmesi

-         Okul genelinde ve sınıflarda proje çalışmaları gerçekleştirilmesi,

-         Yapılacak değişik çalışmalar sonucu ortaya çıkan ürünlerin sergilenmesi,

-         Okul personelinin değerlerle ilgili olarak bilinçlendirilmesi,

-         Duvar gazeteleri, broşürler ve benzeri basılı materyaller hazırlanması,

-         Okul web sitesinde o ay öne çıkan değerin gündeme getirilmesi,

b.    Her Sınıfa Değer Uygulaması

Okul içinde her sınıfın bir değere ilişkin etkinliklerin uygulanmasından yıl boyunca sorumlu olması ve o değerle ilgili tüm çalışmaların o sınıftaki öğrenciler tarafından organize edilmesi planlanmaktadır. Bu çerçevede öğrenciler:

-         Sorumlu oldukları değerle ilgili olarak, okul düzeyinde inceleme, değerlendirme ve geliştirme faaliyetlerinin organizasyonunu yapacaklardır.

-         Öğrenciler sorumlu oldukları değerle ilgili olarak tiyatro, konferans, okul içi yarışma vb. etkinlikler düzenleyecekler ve yıl boyunca sürecek olan bu etkinliklerin etkililiğini, öğrencilerin tutumlarındaki olumlu gelişmeleri belirleyeceklerdir.

c.    Aileye Yönelik Etkinlikler

Projede üzerinde en fazla durulması gereken boyutlardan birisi de veli işbirliğinin sağlanmasıdır. Ailelere değerler konusunda farkındalık kazandırılması, en az çocuklar kadar önemlidir. Bu kapsamda şu çalışmalar yürütülecektir:

-   Aile bültenleri, seminer, konferans, kitap ve film önerileriyle veliler sürece dahil edilecektir.

-   Aylara göre her değerle ilgili olarak velilere, ev içi davranışlara yönelik bir bilgilendirme mektubu hazırlanarak gönderilecektir. Mektupta açık ve öz olarak, ilgili değer bağlamında, okulda neler yapıldığı ve yapılacağı, anne baba olarak sorumluluklarının neler olduğu anlatılacaktır.

Çocuklara kazandırmaya çalışılan değer ve davranışların kalıcı olması için, çocukların okulda öğrendikleri ile aile ortamında çatışma yaşamaması, güzel davranışlarının aileler tarafından takdir ve teşvik edilmesi gerekmektedir.